От Мила с любов

Оуд – царят на парфюмерията

Оуд, известен още като “агарово дърво”, е една от най-ценните и търсени съставки в света на висшата парфюмерия. Този рядък и екзотичен аромат, извлечен от смолата на Aquilaria дървото, е изключително ценен заради своя сложен и многопластов аромат, който дава дълбочина и топлина на парфюмите.

Произход и добив: Оудът се добива от инфектирани дървета от рода Aquilaria, които растат в Югоизточна Азия. Инфекцията води до образуването на тъмна, ароматна смола, която е основният източник на оудовото масло. Процесът на извличане е трудоемък и отнема време, което допълнително увеличава стойността на оуда.

Ароматни характеристики: Оудовото масло се характеризира със своя сложен аромат, който може да варира от топло и дървесно до сладко и димно. Тази уникалност прави оуда изключително ценен в създаването на уникални и запомнящи се парфюми. Една от основните му характеристики е способността му да се променя и развива върху кожата, като предлага различни ароматни нюанси през целия ден.

Използване в парфюмерията: Оудът е особено популярен в луксозната парфюмерия, където се използва като основна или поддържаща нотка в много висококласни аромати. Благодарение на своята уникалност и многослойност, той добавя богатство и интрига към всяка парфюмна композиция.

Оудът е наистина “царят” на парфюмните съставки, символ на лукс и екзотика в света на ароматите. Неговата рядкост и уникален аромат го правят не само желана, но и високо ценена съставка, която продължава да вдъхновява парфюмеристи и любители на фините аромати.