От Мила с любов

Да заспим бързо и лесно

Сънят е една от най-важните части за нормалното ни съществуване, който помага да бъдем здрави, отпочинали и енергични. Често обаче около стреса от работата, семейството или други обстоятелства, не можем да си набавим нужното количество сън. Една от основните причини е, че не можем да заспим с часове и стоим в леглото. Това още повече ни изнервя и съответно не ни позволява да се пренесем в страната на сънищата.

Тъй като при мен често се наблюдава подобно явление, реших да изпробвам някои трикове, които да ми помогнат за по-бързо заспиване. Споделям ги с вас с надеждата да ви бъдат полезни.

Започнете с едно просто упражнение преди лягане. Останете 5 минути в тъмна стая, като сте се настанали удобно, затворили сте си очите и се опитвате да не мислите за нищо. Този кратък сигнал за тъмнина, който изпращате до мозъка, е достатъчен за насърчаване на релаксацията. Ако пък седите на люлеещ се стол, ще повишите действието, тъй като разклащането му увеличава вълните на съня.

В опитите си да подобря бързината на записването си, попаднах на изследване на Brigham and Women Hospital (САЩ). Според него времето за лягане е толкова важно, колкото и времето на самия сън. Отчита се, че между 10 и 11 часа през нощта кортизолът, „хормонът на стреса“, е най-нисък. Така че, ако в този момент си легнем, заспиваме по-рано. Но ако се насочите към леглото след 11 часа, то шансът да заспите бързо и лесно намалява значително.

За да си изградите този толкова полезен навик, ви препоръчвам да си настроите аларма за лягане. Все пак заспиването по едно и също време влияе добре на биологичния часовник и подобрява качеството на съня.