Uncategorized,  Новинки от Мила

Спането с чорапи е опасно за здравето

С моя колежка решихме да отпочинем след натоварената работна седмица и заминахме на кратка почивка за уикенда. Поглезихме се по женски, възползвахме се от всички СПА процедури, които предлагаше избраният от нас хотел и определено си прекарахме чудесно. Останах изумена обаче, когато вечерта, преди лягане, тя си обу чорапи. Попитах защо го прави, а тя ми обясни, че спи с чорапи целогодишно, защото краката ѝ винаги били студени. На мен, лично, този навик ми се стори странен, а сега се оказа, че е и вреден.

Наскоро попаднах на медицински аргументирано проучване, според което спането с чорапи вреди на здравето. Оказа се, че притискането, което се получава в областта на глезените, затруднява кръвообращението. Това пък от своя страна влияе на сърдечно-съдовата система. Обути в чорапи, краката не могат да дишат, потят се и това създава предпоставка и за появата на гъбични инфекции.

Четох още, че по време на сън човек се чувства по-добре, ако краката са отвити. Това се дължи на факта, че през нощта тялото по естествен начин забавя обменните процеси и се стреми да се охлади, като отделя топлина и през стъпалата. Логично е, че ако те са обути с чорапи, този процес се нарушава и води до неприятни последици. Така несъзнатлно се нарушава спокойствието на съня, което е предпоставка за лошо настроение и дори проблеми с теглото.