От Мила с любов

Как се става K-поп певец?

K-поп е музикален жанр, който се ражда в Южна Корея. Той е повлиян от различни западни музикални жанрове, които се адаптират според вкуса на азиатския пазар. Въпреки това К-поп е изключително популярен по целия сят и дори се е превърнал в ново културно движение.

Причината е в самите изпълнители, които се превръщат в тотални идоли, заради перфектната си визия, изпълнения и танци. Характеризират се с наличието на групи вместо за сметка на соловите изпълнители. Този техен имидж и обединение се изгражда от азиатската индустрия, базирана на агенции за таланти. Ето и накратко пътят на един изпълнител.

В света на K-поп групите са изцяло „произведени“. Те преминават през интензивен процес на подготовка и репетиции, така че да бъдат перфектни, когато бъдат представени пред обществеността. Членовете на тези групите преминават през редица репетиции, включително дори естетически промени. Подлагат се и на упражнения, които да сплотят членовете.

Но как започва всичко това? В западната музикална индустрия, когато певец започва да изпъква в интернет, звукозаписните компании често проявяват интерес и предлагат договор. В света на K-поп нещата са малко по-различни. Младите хора, които мечтаят да станат „идоли“ на корейския поп, преминават през различни прослушвания. Ако бъдат избрани, те репетират с месеци, дори години, преди да започнат да се появяват на сцена. Дори се изграждат специални училища за К-поп изпълнители, като подготовката само на един човек може отнеме няколко милиона. Затова и разполагат със сериозни звукозаписни компании зад гърба си, които финансират целия процес.

След като вече са преминали през различните обучения за пеене, визия, поведение и танци, се сформират и самите групи. Като факт мога да ви кажа, че през последните години са дебютирали повече от 240 групи. Има както мъжки, така и женски групи, а членовете им могат да достигнат до 40 души. Индустрията се превръща в толкова завладяваща, че млади хора от Китай, Япония и Австралия се явяват на прослушвания с надеждата да станат „идоли“.

Накрая се достига и до записването на парчета и най-вече – заснемането на видеоклиповете. Корейските поп видеоклипове са безупречно хореографирани, с внимателна продукция, която има за цел да даде известност на групата.

Е, не можем да им го отречем с тези световни резултати – справят се отлично. Но пътят на звездите е дълъг и труден. Някой готов да бъде К-поп идол?