От Мила с любов

На работа след отпуска

Предполагам, че повечето от четящите блога вече са били в отпуска или пък им предстои да се върнат в офиса след заслужена лятна почивка. Процесът на адаптация към нормалните работни темпове е труден, но задължителен. Затова ви споделям моите трикове за безпроблемно завръщане след дълга ваканция.

За да се настроя на вълна почивка и след това на вълна работа, задължително си оставам период това да се случи. Моята практика включва заделянето на едни ден преди и поне един ден след отпуска за климатизация. По този начин съм сигурна, че плавно ще премина през периода и няма да се наложат сериозни емоционални сътресения. Негативното е, че е необходимо да използвам още няколко дни отпуск, но нали затова разполагам с тези дни?!

Следващата стъпка е никаква работа по време на ваканция. Знам, че понякога това условие е трудно изпълнимо, но винаги се старая да оставя работните задължения в офиса. Така съзнанието ми си почива от ежедневните задачи и успявам да релаксирам качествено. Също така си гарантирам бодрост на ума и презареждане с нови идеи.

Изключително важен е денят на завръщане в офиса. Той е нещо като трепетен първи учебен ден – не знаеш кои колеги ще са там, ще има ли нови задачи, ще може ли да наваксаш и да се справиш с тях. И като за всяко подобно събитие е добре да се заложи на предварителна подготовка. Затова аз винаги се събуждам поне час по-рано от нормалното ми време за ставане. Осигурявам си допълнителни минутки за разсънване, пиене на кафе, гримиране и подготовка. Също така излизам по-рано за работа и пристигам спокойно, без напрежение и излишен стрес.

При започване на работния процес не се стремя да дам максималното от себе си още в първите часове. Винаги започвам новия режим с ясното съзнание, че ще трябва да се адаптирам.Помага ми и една малак хитринка – в последния ден преди отпуск подреждам всички последвали задачи и така, когато се завърна, си спестявам време за организиране.