От Мила с любов

Малка победа за жените

Да си жена в съвременния свят не е никак лесна задача. Не че и преди е било по-добре. Но съм щастлива, че от 1944 г. законите се променят в България с правото на вот вече идва признаване много от правата на нежния пол.

В тази връзка последната голяма победа идва от Испания. Там министър-председателят, който е жена, подтикна за приемането на нови поправки спрямо дамите. Първата изключително важна е свързана с месечния цикъл. При доказване на тежка менструация, всяка жена може да си вземи допълнителни дни отпуск от работодателя. Това означава, че вече няма да се свиват по столовете, да са в лошо настроение и тъмни дрехи, а ще почиват у дома. При това имат правото всеки месец.

Следващият пробив е с осигуряването на безплатни материали по време на цикъл, които ще се раздават в учебни заведения и институции. Според мен това е важна и желана стъпка, защото въпреки ниската цена на превръзките, то годишно за тях се отделят не малко средства.

Испания прие и още една голяма промяна, която за мен не знам дали е съвсем положителна. След 16-годишна възраст момичетата ще могат да правят аборт без съгласие на родителите. Също и ще имат възможността да взимат хормонални лекарства за смяна на пола. Мнението ми по темата е различно. В тийнейджърска възраст контролът и информираността на родителите за здравето и психиката на децата им е от изключително значение. Даването на такива права на непълнолетни е неразумно и дори неадекватно.

Въпреки това отчитам малката-голяма победа на жените. Надявам се скоро и у нас да се приемат част от облекченията! #womanpower