От Мила с любов

Нещата, за които не говорим

Често най-тиражираните теми в медиите са тези, които са скандални или които подхранват човешкото ни любопитство. Дори когато разговаряме с близки и приятели, предпочитаме да е за нещо забавно и ведро. Но никой не дава толкова гласност на проблеми, които засягат много хора , най-вече жени. Досетихте ли се за какво ще пиша по-надолу?

Една от най-деликатните теми за представителите от нежния пол, а и не само, е тази за бременността. Това магично събитие, това чудо, което променя живота. Какво обаче се случва, когато плодът не е здрав и трябва да се премахне? А ако стане спонтанно? Някой обяснява ли внимателно на жените защо, какво и как? Къде могат да получат подкрепа, знание и разбиране?

Според различни статистики, на които попаднах, то на всяка 800-на жена се случва плодът на бъде увреден с различни заболявания. На всяка втора дама пък ѝ се е случвало да направи аборт. Това не се отнася само за България, а говорим за световен мащаб. Можете ли да си представите каква е бройка, колко милиони, дори милиарди жени се сблъскват с този проблем?

Лекарите, колкото и да се опитват да помогнат в подобни ситуации, то психическата травма белязва и двамата родители. В подобни ситуации е добре да има подкрепа и любов. Обвиненията и нападките са излишни, и вина няма никой. И точно затова трябва да се говори, да се коментира, да се обяснява. Необходими са повече публични материали и повече информация.

Но за тази цел е необходимо и много жени да се покажат с лицата и историите си, с най-големия белег в живота им. А това, съгласете се, е много е трудно. В този текст искам да кажа на тях и на всички бъдещи майки, че подкрепа винаги могат да намерят и че те са проводника на чудото на раждането. Просто трябва да вярват и да си го повтарят. И те са виновни – виновни, за това да има живот на планетата.