От Мила с любов

Да подкрепим българското

В интернет пространството най-вече сред някои родни ифнлуенсъри се промотира кампанията „Да подкрепим българското“. Въпреки че в социалните мрежи се говори най-вече за модни находки, то има и други вид производители, на които може да помогнем. Защо – ще разберете в следващите редове.

През последните 30 години на българския пазар се появиха редица големи европейски и световни вериги. Те окупираха хранителния сектор, индустриалния, текстилния, козметичния и прочие. Колкото и да е хубаво да имаме досег до световно утвърдени марки, то това си има и своите негативи.

Именно големите търговски мрежи имат и милионни бюджети за реклама, за производство и за позициониране. Така те лесно влизат в съзнанието ни, в домовете и съответно в избора ни на покупка. Заслепени от техния блясък, забравяме за нашите родни марки, които са не по-малко добри.

Ако трябва да разгледам от страна на модния бизнес, то българските дизайнери предимно залагат на качествени материали, които обаче се прекалено скъпи за масата. Въпреки че качеството и моделите са наистина прекрасни, то малко хора могат да си ги позволят. Така се получава парадоксът, че избираме масовото пред нашето заради цената.

Но погледнато през призмата на хранителните производители, нещата не стоят точно така. Причината е, че големите вериги предпочитат да предлагат евтин внос от други страни. А цената е за сметка на качеството. Затова, ако си спомняте, всяка година има протести на земеделци, които не могат да продадат продукцията си и затова я пускат на безценица.

Моят призив е следващият път, когато посетите някой магазин, да се замислите какво и откъде пазарувате. Дали с вашето действие ще подпомогнете бизнеса на съседа от село или ще влеете парите си в поредните мултимилионерски компании? Отговорете си на този въпрос и тогава отидете на пазар за каквото и да е.