От Мила с любов

Обувки от пластмаса

По време на пандемията пластмасата стана изключително важна за лечение и живот. Не е изненадващо, че през последната година нарастването на производство и потребление на този материал скочи рязко. Между маските за лице, ръкавиците, чантите и необходимите продукти за еднократна употреба, моретата, горите и реките страдат от последиците на нашата пандемия.

За щастие някои от любимите ни брандове са намерили начин да намалят отрицателното им екологично въздействие. През последната година спортната обувна индустрия прояви интерес и генерира предложения, които повишават информираността на своите клиенти. Също така те намалиха въглеродния си отпечатък и използваха рециклирани материали. А ето и някои от марките.

Adidas x Parley
Пионери на тези инициативи е сътрудничеството на Adidas и Parley For The Oceans – организация, посветена на защитата на живота на океаните. Те създадоха модел, направен от пластмасовите отпадъци, които се събират по плажовете.

Converse Renew
Converse обедини класическия дизайн на Chuck Taylor All Star и екологичните продукти. Новата им линия включва три вида: Renew Denim – изработен от рециклиран текстилен материал, Renew Canvas – направен от рециклирани бутилки и Renew Cotton – направен от рециклиран памук. Идеята зад тези три модела е да се намерят нови устойчиви начини на производство.

Charly
Recycle е едно от най-интересните и нови предложения от мексиканската марка Charly. Те са създали линия спортни обувки, направени с влакна и прежди, направени от бутилки. Този материал се използва в тъканта на обувката и като гума на подметката. Да дадеш глас на природата и да продължиш да генерираш промяна е идеологията, с която споделят новата колекция.

ONI
ONI произвежда спортни обувки, направени с 3 или 4 пластмасови бутилки. Технологията, която използват, кара PET да се преобразува на малки парченца, които, когато се превръщат в малки нишки, образуващи влакно. Също така ONI дава опцията да се персонализират рециклирани тенис обувки.