От Мила с любов

Защо има истерия около пазаруването?

Коледа, Коледа – най-магичното време от годината май се оказва и най-щуро. В еуфорията си да закупят невероятни подаръци, да бъде всичко перфектно и празнично, хората обезумяват и се втурват неуморно по магазините. А както се оказа – дори животозастрашаваща пандемия не може да ги спре.

Останах настина потресена след публикуваните кадри в няколко големи магазина в град Пловдив. Масово хора с колички, препълнени от стоки за дома, бита и за коледни подаръци. Няма мерки, няма санкции, няма самосъзнание. Единственото водещо е да се купи, да има, да изобилства, иначе някой може да ги изпревари…

Именно защото не мога да разбера подобно поведение, останах още по-изненадана след като видях повторни снимки. Те вече са след масовия скандал, който обхвана медиите и социалните мрежи. Само след ден вече хората не се бутаха вътре, а отвън. Те чакаха по опашки един до друг, тъй като времето бе студено и ръмеше. Маски имаше, но отново не поставени както трябва.

И в такива моменти няма как да не се запитам защо? Защо трябва да изпадаме в истерия? Не може ли да използваме по-малки и близки до работата или жилището ни магазини? Къде остана магията на семейния празник? Защо превърнахме Коледа в панаир на суетата и вещите? Трябва ли да рискуваме здравето на нас и нашите близки за поредните боклуци?

Пиша този материал с наистина празнично настроение, което не е водено от шопинга. Надявам се ме разбирате добре и следващият пък, като се отправите за подаръци, ще се замислите дали наистина има смисъл от покупката, или може да измислите нещо по-оригинално и бюджетно. Огледайте се, идеи дебнат отвсякъде, дори и в кварталното хранително магазинче.