От Мила с любов

Пътуване със или без агенция?

Ето, че времето започна да се стопля и мислите за пътуване стават неизменна част от нас. Тъй като вече няма ограничения, може да си позволим дестинации извън пределите на страната. За опитните пътешественици, организирането на поредното приключение не е толкова сложно, но за начинаещите си е предизвикателство. В днешния текст ви споделям моя опит от пътуване със и без туристическа агенция и се надявам да ви е от полза.

Първото си пътуване по-далеч, зад граница, направих за седмица във Виена и беше преди малко повече от 10 години. Тогава се доверих на лицензиран оператор. И не съжалих за момент. Може би единственото неудобство бе пътуването с автобус. Но благодарение на екскурзовода ни, успяхме да разгледаме всички важни забележителности и музеи и то с премиум карти за цена на вход. Също имахме фиксирана програма и всичко ставаше плавно, без стрес, но под час.

След още няколко пътувания, реших, че мога да се справя с тази задача и сама. Дестинацията бе Прага, като минах отново през Виена. Различното тук бе, че бяхме с няколко приятели, излезе ни доста по-евтино, но се наложи да имаме и голям бекграунд от информация. По този начин знаехме какво и защо виждаме. Най-много ми допадна това, че усетихме от духа на града, без да бързаме за където и да е. Е, малко ни беше трудно да се разберем с хазяйката ни, която не говореше друг език освен чешки, но се оправихме.

Ако мога да обобщя – за Европа може да разчитате абсолютно на собствените за възможности. Но на по-екзотични места с повече рестрикции и закони за пребиваване, задължително заложете на агенция. Много е важно с каква нагласа сте – дали искате пътуването ви да е с цел почивка, или като екскурзия. Съветвам ви винаги да проверявате офертите на туристическите оператори и дори да са над бюджета ви, да взимате идеи от тях. Също питайте и за възможност за индивидуални такива. Не се ограничавайте. Ако не сте сигурни, то просто използвайте агенцията за осигуряване на път и спане, а другото го измислете вие.