Новинки от Мила

Страстите около Гласът на България

Едно от любимите ми предавания по телевизията напоследък е “Гласът на България”. Предаването е позитивно и те кара да се усмихваш, забавляваш, симпатизираш на участниците и да се наслаждаваш на пеенето им. Гледам го вкъщи всеки понеделник  и вторник, но вчера по изключение ми дойдоха няколко приятелки и приятели на гости и решихме да го гледаме заедно. Оказа се, че не само на мен ми е любимото предаване, ами и на всички останали. През цялото време обсъждахме участниците, давахме и нашата критика и бяхме доста емоционални, когато от журито ни разочароваха с избора си. На всички много ни хареса например 17-годишния Даниел Петров, но на треньорите, за съжаление, “нещо не им достигна” 🙂 Като изключим това решение, с останалите им отсъждания бяхме съгласни. Моите фаворити към момента са Борислава Семерджиева и Сашка Александрова има и няколко момчета, които пееха доста добре, но не успях да им запомня имената от първия път 🙂

Това е вторият сезон на шоуто, за пръв път то е появи у нас още през лятото на 2011г., а форматът – създаден едва година по-рано от холандеца Джон де Мол – е най-новият музикален към момента, и по данни на Уикипедия – най-успешният. За по-малко от 3 години правата за него са били купени от над 30 телевизии и е бил реализиран в също толкова държави. Второто му издание у нас също отчита огромни рейтинги  – почти милион и половина зрители са гледали първият му епизод на 11 февруари. Кое го прави толкова по-успешен от всички останали? Освен че е най-младия музикален формат, Гласът на България е и най-усъвършенстваният, може би благодарение на фокус групите от зрители, с които са били отчетени недостатъците на Мюзик Айдъл и Х Фактор. Революционното в “Гласът” са две основни неща:  кастингите “на сляпо”, чрез които се оценят само и единствено певческите умения на кандидата, а не неговата визия или държание на сцена, както и това, че има ментори, които тренират с участниците, вместо просто съдии, които просто дават оценка за пеенето им.

Според мен трябва да има повече риалити формати като “Гласът на България”. Това са позитивни предавания, които освен всичко друго предоставят и шанс на участниците да се докажат, да станат известни пред огромна публика – все пак предаването е с най-голям рейтинг в часовия диапазон и го гледат над милион и половина българи. Това е напълно заслужено, разбира се, и bTV и продуцентите заслужават поздравления за това, че са успели да организират всичко толкова добре, да купят правата за формата и да ни представят това шоу от световна класа с наши таланти. И тази пролет телевизията се раздвижва с много нови български продукции и дори един нов сериал – “Фамилията”. Мисля си обаче, че това може да не продължи още дълго, тъй като поради финансовата криза рекламодателите на телевизиите значително са намалели и те вече не успяват да се издържат само от тях. Единственият вариант да продължаваме да гледаме качествени продукции, е да се активизира вторият основен метод за приходи на бТВ – таксите от кабелните оператори. Както стана ясно през януари, по времето на спора с Булсатком, до момента печалбата, която те давали на телевизията била минимална, защото укривали абонати и плащали такси само върху минималния брой, който отчитат, а всъщност са почти монополисти на пазара. Силно се надявам, че тази неуредица ще се реши. Аз лично желая част от парите, които плащам за кабелна да отиват при най-гледаните от мен телевизии, за да могат да се инвестират в шоута като “Гласът на България”.

А вие гледате ли това предаване и какво мислите за него?

Leave a Reply