От Мила с любов

Този луд, луд петък

Ноември е. И с какво вие свързвате този месец? С Деня на народните будители? Празника на Архангел Михаил? С култовата дата 11.11? Или може ми с нещо по-западно – като например Черния петък? В България това е сравнително нововъведение, но щом съдържа в описанието си думата „намаление“, то със сигурност трябва да бъде отбелязано.

За никого не е тайна, че идеята идва от Канада и Щатите. Там в деня след Деня на благодарността по магазините с всякакви стоки започват големи промоции. Може да се срещне продукт с намаление до 70%, което си е направо нереално. Затова и опашките пред магазините бяха пословични. Сега обаче повечето продукти могат да се намерят онлайн и действа принципът най-бързият и най-големият късметлия печелят.

В нашата страна обаче забелязах, че някои марки започват своето понижаване на цените още в началото на месеца. Други пък пускат изненадващи черни дни или уикенди. Трети пък си спазват само петъка като ден за промоции. Общо взето всеки си прави каквото си иска. В това няма нищо лошо, но според мен е объркващо за потребителите.

От личен опит мога да споделя, че някои от любимите ми онлайн магазини пуснаха своите промоции в средата на месеца. И аз вложих част от инвестициите си там. След седмица обаче и други пуснаха промо, а след два дни още няколко магазина. По този начин аз не мога да фиксирам точно време за пазаруване и съответно не мога да видя кое с колко е намалено, за да знам колко пари да изхарча.

Може би ако си с неограничен бюджет това няма да е притеснително. Но за хората като мен с определени суми, предвидени за конкретни стоки, няма мърдане. Затова моят съвет към търговците е да започнат малко по-информирани кампании. Зная, че те искат да изненадат потребителите си, но все пак е важно и те да имат пари за тях.