Новинки от Мила

Четенето подсилва креативността ви

Вероятно го знаете на теория, но знаете ли го на практика? Четенето реално подсилва креативонстта ви. Колкото повече книги четете и обогатявате общата си култура, толкова повече придобивате ценното умение да мислите “извън кутия” Ако не ми вярвате, спокойно можете да си направите експеримент, който неоспоримо да каже твърдението ми. Обмислете например следната ситуация…

Направете си ароматно кафе, вземете си чаша с вода и може би нещо вкусно за похапване. Настанете се удобно и започнете да мислите. Разсъждавайте например, ако сега някой ви каже да създадете авторски дизайн на сайт, как бихте го направили? Ако шефът ви поиска от вас да измислите най-нестандартното приложение да смартфон, правен до момента, какво би било то? А да измислите текст за песен ще успеете?  А обикновен кратък разказ можете ли да напишете? Ако сменяте цялостно визията на магазина, марката или фирмата си, можете ли веднага да дадете идея в тази насока? А да измислите кръстословица, судоку, нов вид настолна игра или нещо още по-нестандартно? Сещате ли се за концепция за компютърна игра или филм? А за някоя несъществуваща до момента дума, която обаче би могла да стане вирусна?

readingmatter

Надявам се, че не съм ви стреснала с всички тези предложения. Идеята ми е да ви покажа колко широко може да се разпростре мисълта ви. Защото дори в момента да не ви хрумва нищо, знам как да преодолеете тази креативна бариера. Настанете се отново удобно и си изберете книга по избор, но нека да е художествена литература. Може да са приказки, басни, криминале, фентъзи, научна фантастика, роман или каквото на вас ви допада. Четете, четете и не спирайте, докато не прочетете цялата книга или поне 100-200 страници от нея. На следващия ден се замислете отново по въпросите, които ви зададох. Действайте импулсивно и записвайте идеите си. Ще видите, че ще започнат да ви хрумват една добра идея, после втора, трета и т.н.

И ето така ще се убедите на практика, че четенето засилва креативността ви. Искрено се надявам, че след цялото преживяване ще започнете и да четете книги по-редовно от преди.

Leave a Reply