Новинки от Мила

Ин витро или ин виво?

От известно време ме вълнува въпросът доколко консервативни сме българите и бихме ли ние жените се подложили на… да го кажа – забременяване по изкуствен път?

Waiting for a childИнтересът ми към темата бе подбуден от моя близка приятелка и лекарка гинеколожка, която ми сподели, че голяма част от пациентките й страдат от поликистоза. За някои е невъзможно да забременеят без да приемат предварително хормони. Голям е процентът на жените, чиито единствен шанс е ин витро процедурата. Причината за тези аномалии при жените е стресът, вредното влияние на околната среда, нездравословното хранене и така нататък и така нататък. Немалко са и представителките на нежния пол, при които заболяването е генетично.

Ин витро процедурата дава шанс на милиони семейства да станат родители. Но колко от тях са съгласни това да стане в лабораторни условия. Независимо, че процедурата е вече доста популярна, доколко разбрах у нас много жени предпочитат първо да изчерпят всички възможности да се сдобият с дете ин виво. Независимо, че това може да им отнеме години. Консерватизмът у българската е подплатен и от липсата на достатъчно средства да извърши процедурата още от първия път. При ин витро шансът да се родят близнаци или тризнаци е доста голям. За много семейства да отглеждат две или повече деца по едно и също време е финансово невъзможно и биха предпочели това да става поне през две или три години, постъпателно, надявайки се, че през това време ще напреднат в кариерата си.

Другият проблем е мъжът. Макар привидно да смята, че всичко е наред и че няма проблем половинката му да се подложи на процедурата, в действителност започва да се чувства недостатъчно мъжкар, независимо, че причината за невъзможността ин вово да се роди дете не е в него. Ето защо много двойки избират, ако все пак се съгласят на ин витро оплождане, то да се извърши в пълна конфиденциалност или при знанието само на най-близките от обкръжението им – родители и братя или сестри.

Ще ми е интересно да събера повече мнения по този въпрос. Какво е отношението ни към медицинската наука и ако се случи да избираме ние как бихме реагирали първоначално?

Leave a Reply