От Мила с любов

Йога на глава

Кой не знае за йога, кой не е чувал за нея. А колко от вас са я пробвали? Аз практикувах йога преди няколко години, а сега използвам някои от упражненията за разтягане. Въпреки че се смята, че е повече активност за ума и след това за тялото, аз явно я откривам по друг начин за себе си. Както и да е, не това ще е тема на размисъл днес, а поза от йога, която буквално подпали интернет.

Сигурно сте виждали снимки на инфлуенсърки, които спортуват и практикуват стоене на глава. Вариациите биват с изпънати крака, с такива тип свещ, жаба и прочие. Защо и откъде се налага тази тенденция?

Първо ще стартирам с обяснение за това какво са ширшасана, сарвангасана и пашчимотанасана. Сигурна съм, че сте изпитали затруднение с прочита им и се чудите какво общо имат. Всъщност това са трите най-често практикувани пози от инфлуенсърите. Ширшасана е стоката на глава, сарвангасана прилича на „свещ“, а пашчимотанасана е глво-колянна поза.

Повечето изсвестни ги практикуват, защото изглеждат трудни и провокират всеки мускул в тялото. Заедно с това учат на баланс и смиреност. Но всъщност от йога позите на глава има много повече ползи. Те стимулират притока на кръв в главата и по този начин се подобрява мисловният процес. Също така спомага за цялостната по-добра циркулация на вещества в организма и укрепва както коремните мускули, така и тези на краката.

Съветите при започване на практиката йога на глава включват абсолютна осъзнатост на дейността и концентрация. Препоръчва се да се правят с инструктор или поне с друг човек около вас. Винаги се започва с упражнения до стената и постепенно се надгражда с определени самостоятелни елементи. И така се получава красотата и ползата от тази практика.