Новинки от Мила

Изоставените деца на България

Вероятно ако не сте гледали, то поне сте чули за ужасяващия филм на BBC „Изоставените деца на България“, който предизвика възмущение както в Европа, така и у нас. Филмът разглеждаше потресаващите условия, в които живеят децата с умствени и физически увреждания в дома в с. Могилино. Години нехайство от страна на управляващите, а донякъде и на обществото, доведе до това.

decataОт тогава, надявам се, нещата са се подобрили значително. Това, което забелязвам е и че хората, които започнаха да помагат на тези деца се увеличиха главоломно – един рядко добър признак за обществото ни. Организират се и все повече кампании за децата, като тази на Мобилтел – „Приеми дете. Създай бъдеще“, „Българската Коледа“ , а отскоро и фондацията на Ива Механджийска  – „Аз съм“, която преди Коледа проведе благотворителен търг с подкрепата на много лица от модата, музиката, киното и бизнеса, като Диляна Попова, Николай Мутафчиев, Елеонора Манчева, Светослав Кантарджиев, и други. Парите от събитието бяха дарени на 4 домове за изоставени деца, които също така получиха подаръци и празнична вечеря.

В близките години предстои най-накрая да кажем последно „сбогом“ на отвратителните институции – домове за деца и те да бъдат преместени в приемни семейства и защитени жилища от семеен тип, които определено са доста по-приемливи. Дори и тогава обаче, отново ние – съвестните и сърцати граждани, ще трябва да им помагаме – дали финансово, дали с дрешки и играчки, дали с няколко часа внимание, любов и грижа в месеца – кой каквото може.

Leave a Reply