Новинки от Мила

Кратко въведение в астрологията

Миналият път поговорих малко за наталните карти като източник на любопитни факти за детето ти – или поне любопитна информация. Сега ще обясня съвсем накратко какво ще видите в една натална карта.

Слънчевият знак зависи от положението на Слънцето в денят на раждането. Сменя се през интервал от около месец, като по съвременния общоприет календар преминава в нов зодиакален знак на 20-та дата. Слънчевият ни знак определя нашата същност.

Лунният ни знак е знакът, в който се е намирала Луната в минутата на раждането. Сменя се през много по-кратък интервал от около 2 дни и половина. Той представлява вътрешният ни, емоционален свят.

Меркурий отговаря за стила ни на комуникиране. Тъй като се намира толкова близо до Слънцето, зодиакалният знак, в който се намира Меркурий в личната ни натална карта, е винаги същият като слънчевия ни знак, или на един знак разстояние от него. Това означава, че на един Лъв Меркурий може да е само в зодиите Лъв, Рак или Дева.

Венера показва какви сме в любовния си живот, но също и вкусът и интересите ни – какво харесваме в живота, особено в романтиката, изкуството и културата. Влиза в нов зодиакален знак веднъж на 4-5 седмици.

Марс – кръстена на римския бог на войната – представлява нашата агресия, воля и начина, по който предприемаме действия. Сменя се на всеки 6-7 седмици.

Това са планетите, които имат най-голям ефект върху характера и ежедневието ни. Тези от другата страна на астероидния пояс сменят позициите си много по-бавно и не се усещат толкова в дребните събития в живота ни, но са важни за големите теми, които съпровождат жизнения ни път.

Юпитер показва нашата ценностна система, духовност и късметът ни в живота. Това е планетата, която насочва желанието ни за личностно развитие и определя склонността ни към поемане на рискове. Преминава в следващ зодиакален знак на 12-13 месеца.

Сатурн е планетата на труда и правилата. Отговаря за работливостта ни, но и за предизвикателствата, с които се сблъскваме. Отнема му 2 години и половина да премине в нов знак.

Уран е планетата на иновациите и нестандартното мислене. Властва над промените и сменя зодиакалния знак, в който се намира, на всеки 7 години.

Нептун е свързан с подсъзнателното, въображението и мечтите. Прекарва 14 години във всеки зодиакален знак.

Плутон е планетата на трансформацията и регенерацията. Помага ни да се освободим от миналото, за да можем да изградим бъдещето. Поради необичайната си орбита, Плутон преминава в нов зодиакален знак на всеки 14 до 30 години.

Един от най-важните знаци в наталната карта не се определя от планета, а от знакът, който се намира на източния хоризонт в момента на раждането ни. Това е асцедентът – начинът, по който светът ни вижда и по който изразяваме мислите и чувствата, определяни от останалите планети. В наталната ни карта съществуват т.нар. домове, в които попадат зодиакалните знаци и планетите, а редът и разположението на тези домове се определя от първия дом – нашият асцедент.

Няма да навлизам в повече подробности – темата е обширна, а това беше само кратко въведение в света на астрологията. Даже и да не се интересуваш от езотерика, има нещо вълнуващо и интересно в това да четем за отдалечените светове, с които делим нашето Слънце, и да виждаме части от себе си и близките ни в описанията на начина, по който ни влияят.

Интересно ли ти е да видиш наталната карта на твоето дете, на друг твой близък или дори твоята собствена?