Новинки от Мила

Ниските обувки

lowshoesЗа високите обувки с тънки и неустойчиви токчета вече съм писала. Даже, ако си спомняте, и видео материал за комичните ситуации, в които може да изпаднете, когато не сте стабилно стъпили на тях, ви бях приложила.

И сигурно сте решили, че спасението са съвсем равните и ниски балеринки, които, освен че стоят доста елегантно на дамския крак и станаха изключително популярни в последните години, дават вид и на доста удобни. За удобство – не знам, това е нещо, което всеки преценява сам за себе си. Стабилността и нулевият риск от резил, злополука или падане са сигурни – защото няма по-надежден медиатор между краката ви и земята от тях. За полезността обаче доста може да се поспори. И лекарите го правят.

Ортопеди алармират, че всъщност тези наглед доста комфортни обувки са далеч по-вредни за здравето на жената, отколкото обувките на токчета.

Откъде идват опасностите.

Противно на очакванията, че когато носим равна подметка, това води и до равномерно разпределение на тежестта на тялото, това съвсем не е така. Като цяло специалистите отчитат, че в тези случаи натоварването върху гръбначния стълб, стъпалата и долните крайници като цяло е далеч по-голямо. И с течение на времето води до увреждания в костната система.

На второ място – обикновено изключително тънките подметки на така наречените балеринки водят до много сериозно набиване на стъпалата, което също може да доведе до сериозни изменения в структурата им и да създаде здравословни проблеми в бъдеще.

Третият проблем идва от обикновено доста изрязаната кройка на горната част, която имат повечето модели. Когато те са изпълнени от естествени материали – което е за предпочитане, – съвсем нормално с времето се отпускат. И започват да бягат от краката ни, а ние започваме да се опитваме да ги задържим. Като резултат – неестествена и дървена походка. И болки в различни части на тялото.

И четвъртата опасност. Изглеждат безобидни и за тях няма наложено категорично мнение за вредността им. Което може да заблуди и заблуждава доста представителки на нежния пол. Докато дойдат проблемите.

 

Leave a Reply