Новинки от Мила

10 талисмана за късмет от 4-те краища на света

Кой не иска да има добър късмет? Това е нещо важно за всеки един от нас и по един или друг начин се опитваме да привлечем късмета на своя страна. Купуваме си декоративни слончета, галим Буда по корема и окачваме сини оченца на малките бебета да им е против уроки.

А хрумвало ли ви е, че всяко едно от тези суеверия има своя история, от която е произлязло? Всъщност те идват от различни краища на света и е наистина интересно да проследим пътя им. Ето за какво става дума…

Знаете ли например, че според китайците бамбукът носи късмет? Освен късмет той символизира също пари и постижения. Съгласно принципите на фън шуи бамбукът се поставя в югоизточната част на апартамента, така че, ако вашата ваза с бамбукови пръчки е на грешно място, преместете я.

Четирилистната детелина пък дава късмет, защото според поверията Ева носела такава, когато била изгонена от Райската градина… За това си нямах представа преди да го прочета!

А знаете ли също, че според англичаните жълъдите са източник на късмет, сила и благоденствие? По време на Нормандското нашествие през XI век хората окачали жълъди, за да се предпазят от наближаващия ужас. Интересно е също така, че англичаните си поднасят един други му яйца като символ на прераждането и плодородието. Ако са бели яйца – носят късмет, ако са кафяви – късмет и щастие.

От индианците, а в последствие от самите американци пък много се разпространиха т.нар. капани за сънища. Смята се, че те не само предпазват от негативни мисли и лоши сънища, но благоприятстват хубавите такива, както и добрия късмет.

Така популярните и у нас слончета пък идват от далечния Изток. От една страна, слонът е дълголетно и интелигентно животно, от друга страна – индийския бог Ганеша е изобразяван именно с глава на слон, като самият той се почита като покровител на късмета, благополучието и жизнения път.

Продължавам с една полска традиция. Знаете ли, че за разлика от нас, които ядем шарани на Никулен, поляците го правят на Коледа? Затова и си запазват по една люспа от него, която да им носи късмет, благоденствие и богатство през настъпващата нова година.

amuleti1Онова малко синьо оченче пък, които всички ние сме виждали, се нарича Окото на Назар. Слага се против уроки на всичко – на новородено, у дома, в колата, офиса, на телефона и т.н. За него се смята, че има способността да поглъща негативната енергия, но за да “работи”, е важно да е изработено ръчно и от стъкло. Много е разпространено в Турция и Египет.

Ами жабките? Няма начин да ги пропуснем като символ на късмета. Според някои източници тяхната “късметлийска” история започнала в Австралия. Местните аборигени се молили за дъжд, за да могат посевите им да поникнат. Когато излязла желаната буря, те повярвали, че жабите са извикали дъжда.

Последно ще спомена скарабея, който е обожествена буболечка още от древен Египет в лицето на бог Хепри. Египтяните смятали, че скарабеят е символ на изгряващото слънце и пазител на доброто. Та така и до ден днешен.

Вие сещате ли се още някой символ на късмета? Може да го добавите в коментар 🙂

Leave a Reply