Новинки от Мила

Митични същества, прочули се от известни истории

Всички сте чували за митичните същества, нали? Те са възникнали в течение на годините, вероятно са базирани на някакви реални артефакти и открития, които хората от Античността са претворили в нещо фантастично. Така тези създания са навлезли във фолклора на различните народи, а постепенно и в историите на други етноси. Може би много нереални същества са се изгубили във времето, но образите на някои от тях са “оживелите” до днес и биват използвани в сюжетите на различни филмови продукции. И именно от там се прочуват най-много… Нека видим кои са някои от тях.

hippogriff_by_emma143Знаете ли например, че хипогрифът наистина присъства в гръцката митология? Той е създание, чието тяло е образно казано разделено на две. Предната му половина е на орел, а задната на кон. Хипогрифът е изключително горд, интелигентен и понякога агресивен, ако не се отнасяте достатъчно уважително с него. Във връзка с това създание ще ви помоля да си спомните историите за Хари Потър и по-конкретно 3-та част, известна като “Затворникът от Азкабан”. Заради книгата и последвалия към нея филм много хора (аз лично познавам такива) решиха, че хипогрифът е приумица на Дж. К. Роулинг, но това далеч не е вярно. Факт е обаче, че авторката успя да популяризира образа на това митично създание по невероятно силен начин.

В Хари Потър косвено се вдигат авоарите и на смятания за “баща на хипогрифа”, а именно грифона. Все пак домът Гифиндор би могъл да се преведе като врата на Грифон. Това същество често се бърка с хипогрифа, защото предницата и крилата му също са на орел, но задницата не е на кон, а на лъв.

Ще се задържа още малко върху книгите и филмите за Хари Потър и ще ви напомня за втория от поредицата. Помните ли базилиска? Това е страхотно силно митично същество, което именно заради силата си се появява рядко в известните сюжети. Според легендите базилискът се ражда от яйце на усойница, което е измътено от петел (чувала съм и за жаба). Не се сещам да съм го виждала в друг филм, различен от споменатия за момичето-магьосник, но и той ни беше достатъчен. Нали?

Сега да погледнем към друг велик автор – Толкин. На него дължим днешната си представа за визията, поведението и уменията на елфи и джуджета. Всички други истории, в които откривате тези персонажи, са базирани на образите от Властелинът на пръстените. Същото се отнася зя хобити (полуръстове) и орки.

Сега се сещам и за феите! Има две истории, от които е най-голям шансът да чуете за феи за първи път. Първата е – от Питър Пан и Камбанка, а втората – от популярните през последните години поредици на Дисни за феичката Зън (чийто прототип също е малката приятелка на Питър Пан).

За Хидра и Медуза пък най-често научаваме от историите за Херкулес, на които често се правят различни екранизации. Само през 2014-та година излязоха 2 нови касови филми, посветени на древногръцкия герой. Нека не пропускаме също приключенията на Пърси Джаксън, екранизирани по романите на Рик Риърдън, както и тези на Персей в Сблъсъкът на титаните.

Но това е от мен за днес, спирам до тук… Чувствайте се поканени да продължите моя импровизиран списък.

Leave a Reply