Новинки от Мила

Четенето

Чували ли сте за хора, които умеят да прочитат една страница за 3-4 секунди ? Звучи невероятно, но е факт. Съществува методика, която ни дава възможност да развием умения за скоростно четене. Методът е базиран върху откритието на българския проф. Лозанов.

Всъщност за да се усвои тази техника е нужно да променим навиците на мозъка, които сме придобили още като деца. Като малки се учим да четем като първо сричаме и произнасяме думите на глас. По този начин се създава навика да повтаряме всяка дума на ум. Също така сме свикнали и да отделяме внимание на всяка от тях поотделно . По този начин се губи време и по-трудно се разбира цялостния смисъл. Обикновеният човек може да прочете около 150-200 думи в минута. Хората, който прилагат фото четене стигат до 1000 думи. Това не мит или вълшебство. Информацията, която възприемаме слухово е в пъти по – малка от тази, която възприемат очите. Те могат да улавят няколко думи наведнъж и точно това е ключът към ефективното четене. Следователно, ако се научим да възприемаме информацията чрез зрителния анализатор вместо със слуховия, ще увеличим степента на възприемане многократно, без това да става за сметка на качеството. Доказано е, че при скоростното четене текстът се запаметява до 70% по- добре от колкото при обикновеното четене.

Въпросът е как да променим заучените навици в детството. Това не може да стане за седмица или месец , но ако човек е силно амбициран, успехът е сигурен. Все едно, че се учим да четем отново, но този път по различен начин. Разработени са  обучителни курсове и компютърни програми за усвояването на метода.

Ако  искате да умеете да прелиствате някоя книга за минути и да запомните съдържанието – това е вашата техника.

Leave a Reply