Новинки от Мила

КТБ разруши мита за финансовата сигурност

На сигурно ли са финансите ни? Доколко можем да се доверим на банките за управление на депозитите и вложенията ни? Всички тези въпроси изникват в главите ни и все повече са хората – физически и юридически лица, преоценяващи доверието си към българската банкова система.

weКорпоративна търговска банка окончателно разруши мита за финансовата сигурност, която като че ли имахме допреди месеци. С излизането на яве на „пирамидата? на Цветан Василев и нарушенията по Закона за кредитите и институциите в КТБ много хора затаиха дъх в очакване на нещо фатално. Не е никак чудно че се извиха опашки пред офисите на институцията във Варна от притеснени клиенти, желаещи да изтеглят вложенията си.

Ще затваряме парите си в буркани! Май това е най-сигурният начин да спасим средствата си. Но възможно ли е през 21 век, когато дори заплатите, застраховките и данъците вече се плащат по банков път? Немалко са хората, които използват редица банкови услуги, правят депозити, теглят кредити. Залагат живота си в институциите, на които разчитат.

Ами, че и аз съм една от тях, но напоследък останах разочарована. Най-вече от изказванията в медиите на Цветан Василев и желанието му да прехвърли топката към политиката. Смятам подобно поведение за нахално и граничещо с наглостта. Особено когато си публично е уличен в престъпни деяние с размери в милиони. Всички разбрахме за банковата схема Василев – за фирмите с мними управители и големи кредити, за сметка на вложителите. За надхвърлените законната граница кредитни експозиции и прикритите счетоводни отчети. Мога да си представя стресът, който изживяват лицата – обикновени хора или фирми, внесли депозити в КТБ.

Мисля, че по функционирането и сигурността на банките може да се познае кога една страна напредва фактически и кога не. По схемите на Василев, по целият скандал раздухан в медиите единственият извод в, че независимо, че вече се говори за България като за Европейска държава Цветан Василев и Кооперативна банка напълно развенчаха мита за напредъка ни. Все още си оставяме треторазрядна ориенталска държавица с ренесансовия манталитет на абсолютизма. Щом в една страна няма финансова сигурност, то тя е достойна да загуби младите си умове и да бъде презряна от останалата част на населението си.

Leave a Reply