Новинки от Мила

Храни, които подобряват настроението

Храната може да има влияние върху настроението ни чрез различни биохимически процеси в организма. Ето няколко примера за храни, които могат да помогнат за подобряване на настроението:

Шоколад: Тъмен шоколад е особено известен с това, че стимулира производството на ендорфини, хормони на щастието, и подобрява настроението. Също така съдържа антиоксиданти.
Банани: Бананите са богати на витамин B6, който помага организма да произвежда серотонин, хормон, който управлява настроението.
Ядки и семена: Ядките и семената като чиа, ленено семе и бадеми са богати на Омега-3 мастни киселини, които се свързват с подобрено настроение и смекчаване на симптоми на депресия.
Морски дарове: Риба и морски продукти са отлични източници на Омега-3 мастни киселини.
Цитрусови плодове: Портокали, грейпфрути и лимони са богати на витамин C, който може да помогне за справяне със стреса и подобряване на настроението.
Пълнозърнести храни: Овес, киноа, пълнозърнест хляб и други продукти са богати на комплексни въглехидрати, които помагат на тялото да произвежда серотонин.
Зеленчуци: Зеленчуците като спанак и броколи са богати на фолиева киселина, която помага на тялото да произвежда серотонин и допринася за подобряване на настроението.
Яйца: Яйцата са богати на витамин B12, протеини и витамин D, всички от които могат да са много полезни за справянето с напрежението.
Ферментирани продукти: Кисело мляко, кефир, кимчи и други ферментирани продукти могат да подобрят здравето на чревната микрофлора, която е взаимосвързана със здравето на мозъка и настроението.