Новинки от Мила

Ин и Ян в продуктите на Хлебозавод Горубляне – Елиаз. Как работи макробиотичното хранене?

Както ви подсказва заглавието на днешната ми публикация, днес ще си говорим за макробиотично хранене и какво представлява то. Ще ви дам пример с хлябовете на фирма Елиаз – Хлебозавод Горубляне, защото, както се оказва, те са сред малкото продукти, в които имаме почти балансирано ниво на Ин и Ян вибрации.

Yin-and-Yang-Eliaz-makrobiiotikaНека започнем обаче от самото начало… със значението на думата „макробиотика“. Съгласно историческите документи, които са достигнали до нас, този термин е употребен за първи път от Бащата на западната медицина – Хипократ, който го използва, за да опише здравите и дълголетни хора. В превод от гръцки макро се превежда като голям, а биос като живат. По логичен път можем да стигнем до извода, че макробиотиката представлява начин на живот и хранене, произтичащ от интуитивното и проникновено разбиране на природния порядък. Системата на макробиотиката е изградена върху консумативното хранене на цялостни зърнени и традиционни храни в хармония със сезоните.

Макробиотиката може да се разглежда в различни аспекти, най-малкото защото е наука, която продължава да се развива. Преди да продължим към нея обаче, нека си припомним също основните принципи на Ин и Ян. Те изразяват Единството, антагонистичните сили, които постоянно си взаимодействат и допълват. Ин е енергията и движението с центробежна и ориентирана навън посока. Води до разширяване, докато Ян – до сливане, свиване и съединяване, защото има центростремителна и ориентирана навътре енергия.

Растенията например имат по-силни Ин вибрации и особено тези, които растат по-бързо и в по-топли райони. Сиренето, месото и яйцата пък са с по-силни Ян вибрации, понеже са вид концентрат на растенията, които животните са изяли. Зърнените храни, от своя страна, се явяват златната среда между Ин и Ян вибрациите. Както вече споменах, ще ви дам подробен пример със специалните хлябове на Елиаз – хлебозавод Горубляне. Избрах ги, защото имат голямо разнообразие от продукти, а от самата фирма Елиаз твърдят, че храната е вибрация и светлина. Хлябовете им са на достъпна цена и дори човек с по-ниска заплата, в Елиаз ще намери своя перфектен макробиотичен хляб.

Eliaz-hlebozavod-multivitamin-AЗапочвам с пшеницата. Тя, както знаем, е основна съставка, която присъства във всички хлябове и тъй като самата тя е на границата е между Ин и Ян, придава своите балансирани вибрации и в хляба. Интересното при зърнените храни е, че в колкото по-студени райони растат, толкова по-силни са техните Ян вибрации, докато топлия климат благоприятства Ин. По-малките и по-малко мазни ядки като сусама обаче имат по-осезаема Ян енергия, която лесно прехвърлят в хляба „Дълголетие” на хлебозавод Елиаз например, защото неговата кора е обогатена със сусамови семена. Хлябът „Просеник” по същата логика е по Ин заради вибрациите на царевичното брашно и лененото семе. Подобна е ситуацията и с хляба „Мулти-А” на фирма Елиаз, но при него морковите и овесените ядки са тези, които придават допълнителни Ин вибрации. Като цяло обаче пълнозърнестите хлябове имат много хармонично излъчване и везните се накланят по много малко в посока Ин или Ян.

Най-важното, което да запомним, ако искаме да хармонизираме тялото си съгласно макробиотичното хранене, е, че трябва да консумираме тези ястия, които са в хармония със собствените ни телесни нужди. Когато това равновесие е нарушено, се създава правопорционална необходимост от противоположен тип храна т.е. ако прекалим с консумацията на солено сирене, ще изпитаме нужда от повече захар. Люшкането от една в друга крайност вреди на доброто здраве и създава предпоставки за болести и дисбаланс в човешката психика, затова е желателно в менюто ни да преобладават по-уравновесени в своите вибрации храни.

Leave a Reply