Новинки от Мила

Как да противодействаме на агресията в училище

В събота беше пекнало едно слънце – грехота беше да не се използва за едно кафе на чист въздух. Обадих се на приятелка, с която все не може да си напаснем графиците и постоянно отлагаме срещите. И аз напоследък съм малко по-заета, пък и тя тая година има първолак – а всеки, който е минал през това, знае, че първата година грижите по новоизлюпения ученик са много големи. Подготовка на домашни, учене и т. н.

agressionМинахме през обичайните женски и приятелски теми, кой какво прави, с кого от общите ни познати се е срещал скоро и естествено стигнахме до училищната тема.

От две-три седмици синът й – в този смисъл и тя – имал проблеми в училище. Някакво по-агресивно дете го нападало, драскало по лицето, удряло без повод и т. н. Има една приказка, че няма действие без причина – но в случая наистина става въпрос за много възпитано и деликатно дете и съм абсолютно сигурна, че тази агресия не е била провокирана или поканена с абсолютно нищо.

Първото нещо, което направила приятелката ми, било да говори с родителите на детето – по общите представи за това, интелигентно семейство, и двамата адвокати. Въпреки спокойния и благ тон, с който им обяснила за случилото се обаче, била подложена на невероятна вербална агресия и обвинения.

Споделила проблема с класната, с училищния психолог, с директора – едва ли ще ви учудя, като ви кажа, че резултатите не е имало.

И решили със съпруга й да действат по своите разбирания за това, как най-добре да защитят детето си от посегателство. Мъжът й отишъл при малкия злосторник и с изключително категоричен тон му казал, че ако още веднъж посегне към сина му, ще се разправя лично с него и няма да е никак приятно. Е, по правило агресорите обикновено дълбоко в себе си са страхливи. Заплахата подействала. Проблемът на приятелката ми е решен. Дали обаче в един по-общ план е така!? Остава едно дете с агресия, която ще избие в някаква посока – някой ден, срещу някой друг, възможно е и фатално. Как и кой да й противодейства, се питам. Очевидно българската образователна система няма или ресурс, или желание да се занимава с това.

 

Leave a Reply