Новинки от Мила

Какво помните от гимназията?

knowledgeНякои от вас може да сметнат за по-правилен израз думата “техникум”, защото едно време всички специализирани училища за средно образование се наричаха така. Аз обаче предпочитам да употребявам думата гимназия, защото именно такива са някогашните техникуми.

Това обаче да го оставим настрана. Въпросът ми е, помните ли какво сте учили тогава? Това са класовете между 8-и и 12-и клас и да ви кажа честно понякога си мисля, че аз самата имах много по-богата култура, отколкото сега. Бунтувахме се със съучениците ми, че учим прекалени много и излишни неща, но днес вече разбирам защо е било така и че въобще не са били излишни. Въпросът е, че не мога да си спомнян и едно нещо от органичната химия, от стереометрията и дори за някои от най-известните ни писатели, а някога знаех много неща. Губят ми се данни от историята на България и света, както и от географията и биологията и кой знае какво още…

Понякога се дразня на себе си колко много неща съм забравила и колко други никога не съм научила. Ако можех да се върна в онези си години, най-вероятно щях да се старая повече, за да усъвършенствам знанията си и да ги запомня по-дълготрайно. Сега нямаше да имам чувството, че за първи път се сдобивам с информация за човешката кръвоносна система например, а просто щях да си опреснявам знанията. Жалко е, но какво да се прави. Това са нещата от живота… както се оказва знанието е преходно нещо.

Leave a Reply