Новинки от Мила

Май месец е кръстен на…

Така… в момента е месец май и ми се ще да ви попитам знае ли някой от вас откъде идва наименованието му? Можете ли да се сетите? Преди да ви издам тайната, нека първо хвърлим бърз поглед на останалите 11 месеци от календара и ако дотогава не сте налучкали, ще ви кажа 😉

Януари е кръстен на римския бог Янус. Той е пазител на вратите и повелител на новото начало. Няма еквивалент в гръцката митология, но се свързва с с етруския бог Ан.

Февруари е “най-младият” месец, защото е последният, добавен в римския календар. Това се случва през 153 г. пр.н.е. Значението му от латински е “очистителен”, защото тогава се провеждали обреди по очистване на хората от греховете.

Март някога се считал за благоприятен месец за войни и основната причина за това било, че е кръстен на бога на войната Марс (или Арес).

Април… е голяма загадка. Не можах да разбера откъде получава името си.

Юни е посветен на богинята Юнона, съпруга на бог Юпитер, чиито гръцки еквиваленти са Хера и Зевс.

Юли е кръстен на римския император Юлий Цезар.

Август пък носи наименованието си от името на първия римски император Октавиан Август.

Септември, Октомври, Ноември и Декември съответно означават седми, осми, девети и десети месец в римския календар. Разминаването се получава, защото дълго време според римляните годината започвала през март.

Pleiades_Elihu_VedderТака… да се върнем на месец Май. Имате ли предположения? Ето я истината. Той е кръстен на богинята Мая. В древноримския пантеон тя е покровителка на земята. Пренасяли са й жертви на първия ден от месеца, откъдето дошло и името на месец Май. В древногръцката митология Мая е най-голямата от седемте дъщери на титана Атлас и океанидата Плейона. Или иначе казано Мая е била красива плеяда.

Leave a Reply