Новинки от Мила

С какво да захраним бебето? Как да започнем?

Преди броени дни ви споделих кои са признаците, че детето ни е готово за захранване. Днес ще ви дам няколко насоки за самото захранване – как, с какво да започнете и по колко да давате.

Най-хубаво е да стартирае с първата твърда храна на бебето си по обяд или най-късно следобед. Това се прави с цел да имате възможност за бърза реакция, ако се случи детето да прояви алергична реакция към някоя храна. Затова отделните продуктите се въвеждат в интервал от поне 4-5 дни или седмица. Обикновено алергичните реакции при бебетата се проявяват бързо в рамките на един до два часа, след като е приет съответния продукт-дразнител. Надявам се да не се случва на никого, но бъдете винаги подготвени.

В първите дни от захранването давайте буквално по 2-3 лъжички, като постепенно увеличавате до 4-5, 6-7, 10 и т.н. Дори бебето да иска още, имайте мярка и го дохранвайте с кърма. Според мен не си струва да правите домашни пюрета, при условие че детето ви ще яде по 10 до 50 гр. Купувайте готови, а започне ли да яде по 150-200 гр., му гответе домашни. Хубаво е в един момент да редувате домашно с купешко, за да не свиква бебето само с единия вкус, а да яде и двете. Не винаги ще имате времето и желанието да готвите, а когато сте навън или на път готовите пюрета са по-сигурни в защитените си бурканчета.

Как да решите кое да е първото пюре?

Нека то е зеленчуково и за предпочитане кореноплодно. Много майки избират морковите заради естествения им леко сладникав вкус. Продължават с картоф, който добре се комбинира с морков, и след това пащърнак. Чистия пащърнак има силен аромат, така че също може да го смесвате с картоф. След това въведете тиквичка и жълта тиква. Може да комбинирате всички въведени зеленчуци, както пожелаете. Продължете с грах, броколи, карфиол, чушка и др.

Никога не въвеждайте по два продукта наведнъж. Ако се случи алергична реакция, няма да знаете кое я е предизвикало!

Плодовите пюрета се дават около месец след зеленчуковите. Също се започва с по 2-3 лъжички, за да не раздразват стомахчето на детето. Може да ги смесвате с оризова, царевична или друг вид каша, за да ги направите по-хранителни, засищащи и за да омекотите вкуса им. Това е моментът, в който да започнете въвеждане и на други видове каши.

Хляб, най-често под формата на сухари, давайте след седми месец. Много деца го обичат, защото с него си чешат венците. Попарата с масло, сирене (и захар по избор) се въвежда след осми месец. Бебешките бисквити също са любимо лакомство за гризкане, но гледайте опаковката и обозначенията – има такива за след шести или осми месец и годинка. Въведете ги след хляба.

След шестия месец можете да слагате по ? жълтък от сварено яйце в зеленчуковото пюре. Жълтъкът е богат на полезни вещества и придава допълнителен вкус на пюрето. На 8 мес. го увеличете на 1/3, на 10 мес. – на 2/3 и на годинката – цял. След десетия месец започнете добавяне и на малко белтък.

Киселото мляко разреждайте под формата на айрян. Някои казват, че може да се въведе след шестия месец, но моето дете повръщаше от кисело мляко като малко. Започна да го яде по-лакомо чак около годинката. Така че и с този продукт започнете с 2-3 лъжички и наблюдавайте въздействието му върху детето. Препоръчвам да е след осмия месец.

Внимавайте с пресните плодове и преди да давате такива, нека детето ги е яло първо под форма на готово пюре. Започнете с банан и продължете със сезонните такива – круша, синя слива, ябълка, череши, диня, кайсии и т.н. Внимавайте с мъхестите като киви, ягоди и праскови. Оставете ги за накрая.

Това е от мен на този етап. Надявам се да съм била полезна, а ако имате въпроси, питайте в коментар. Ще се радвам да отговоря и ще се постарай да е в най-кратък срок.

Успешно захранване 🙂

Leave a Reply