Новинки от Мила

Кога да захраним бебето? Как да разберем дали е готово?

Всяка жена, станала майка, в един момент се сблъсква с начинанието захранване на бебе. Това е труден период, към който трябва да подхождаме внимателно и да обмисляме буквално всяка своя стъпка.

Как обаче да разберете, че детето ни е готово да пристъпи в света на твърдата храна?

Първо, знайте, че Световната здравна организация препоръчва изключителното кърмене да продължи до навършване на шест месеца на бебето. Стига кърмата да му е достатъчна и да го засища, изчакайте до този момент. Провеждани са изследвания, които доказват, че до навършване на шест месеца на бебето, майчиното мляко му е напълно достатъчно и му набавя всички необходими минерали и витамини за правилното му развитие.

Ако прецените обаче, че малкото човече има нужда и от твърда храна по-рано, започнете да го захранвате и след навършване на петия му месец. Не е грешка и е въпрос на личен избор. Има майки, които започват захранването и от четвъртия месец на детенцето си. Лично за мен това е твърде рано, но го правят най-вече жени, които хранят бебетата си с адаптирано мляко вместо кърма. Предполагам, че за тях въпросът е по-скоро финансов, защото адаптираните млека са по-скъпи от пюретата.

Как да разберете, че бебето ви е готово за захранване?

Кърмата се оказва недостатъчна – ако бебето търси да суче все по-често, буди се нощем от глад и не издържа три часа без да е яло, значи му е време за твърда храна. Тя е по-засищаща и се усвоява от организма по-бавно от млякото.

Бебето проявява интерес към храната на възрастните – ако гледа с жално личице как мама и тати ядат, значи е готово и то самото да тръгне по техните стъпки.

Смуче ръцете си и слага всичко в устата – настъпи ли този момент, време е да усети вкуса и на пълната лъжица.

Може да стои седнало и изправено само – обикновено педиатрите препоръчват бебето да се слага седнало след шестия му месец. И обикновено хората се храним седнали, нали? Изправянето по малко идва скоро след това. Така че слагайте малчугана в столчето и отваряйте пюрето с моркови.

Разбира се, преди да предприемете важната стъпка, наречена Захранване, консултирайте се със своя педиатър. Всяко дете е различно и може да се окаже изключение от правилото. Става ли дума за здравето на детето ви, не се доверявайте само на написаното в интернет. Не случайно ходите на консултации всеки месец, възползваайте се от тях максимално 😉

Leave a Reply