Новинки от Мила

Защо бебета са толкова сладки?

Чудили ли сте се защо бебетата са толкова сладки и защо всеки път се умиляваме, когато видим малко бебенце? Ами отговорът на този въпрос е много прост – защитен механизъм за оцеляване.

Ако сте забелязали всяко едно малко създание е толкова сладичко когато е бебенце. Това е за да може на първо място да омилостивят неприятелите, на второ място да предпазят себе си и собственото си съществуване и да предизвикат майчинския инстинкт на своите родители.

Защото всяко едно бебе, независимо от вида си, е беззащитно в заобикалящия ни свят. То изцяло зависи от родителите си, които трябва да го хранят, повиват и пазят от неприятелите и външните опасности.

Ето защо бебета предизвикват такова умиление у нас, защото просто така сме устроени. Това е инстинкт, животински инстинкт, от който няма как да избягаме. Ако някой индивид не притежава този инстинкт го намираме за “повреден” и по някакъв начин започваме да го отбягваме.

Трудно може да се опише какво всъщност ни кара да се чувстваме покровителстено и да се опитваме да предпазваме бебетата и малките деца. И няма абсолютно никаква нужда от това да го описваме. Важното е, че това ни е заложено с едничката цел да продължим вида си.

Но то не е заложено единствено у нас хората. Животните реагират на бебетата – от почти всеки вид, по същия начин. Виждали сме много такива случаи, в които кучетата и котките пазят бебетата на своите стопани, завиват ги и се грижат за тях. Та и ние така.

Leave a Reply