Новинки от Мила

Четете на глас в пренатална възраст на детето

pregnant-reading-listКакво е пренатална възраст? Това е времето, когато едно бебе е все още в утробата на майката си. То не се е появило на бял свят и животът му съществено се различава от този след раждането.

Правени са редица изследвания и проучвания за развитието на децата в различна възраст и макар все още да има много въпросителни, някои неща вече са широко известни.

Още около 22-25 г. сед. малкото същество в утробата на мама вече чува различни звуци като например нейното сърцебиене, къркоренето на корема й и гласа й. Може да дочува и други по-силни странични звуци или гласа на таткото, стига той да говори достатъчно отблизо. Заради вътрешното трептене на гласните струни обаче, бебето долавя гласа на майка си много по-ясно отколкото на когото и да е друг. Към 25-та г. сед. то може би вече различава този глас и го чувства много по-близък. Затова на майката се препоръчва говоренето, разказването на истории и четенето на глас. Това освен всичко подобрява и мозъчното развитие на бебето, защото то слуша реална човешка реч. Според някои изследвания този процес дори му помага за развитието на речевите умения, които обаче ще се проявят чак след няколко месеца.

Препоръчвам на всички бременни да четат на глас на своето бебе поради още една причина. Сами ще усетите, че докато четете, тембърът и дикцията ви се променят. Така мъничето ще свикне и с тази ви тоналност на гласа. Ако четете предимно приказки за лека нощ, това може да ви помогне след време да преспивате детето по-лесно. Може би вие самата няма да сте сигурна, дали от действията ви има видима полза, но те със сигурност няма да са излишни. Можете единствено да спомогнете в развитието на своето мъниче. Какво ви спира?

Leave a Reply