Новинки от Мила

Бисквити за закуска. Да или не?

Да закусвам или не? Какво да закусвам и какво не? Кога да закусвам и кога не? Въпроси много, а отговорите – все противоречиви.

Зачитам се в разни източници из интернет и попадам на много разностранни мнения. На някои места подробно е описано как именно първото ядене за деня е най-важното и затова трябва да е най-богато и питателно. На други пък срещам доводи защо не трябвало да се закусва, понеже организмът сутрин все още „спял“ и не е готов да усвоява тежка храна. Някои казват, че не трябва да се яде поне 2 часа, след като си станал, а според други е достатъчно да изчакаш само 30-40 мин.

И сред цялата тази хамалогия от всякакви мнения се питам къде е истината?

Понеже знам, че не съм единствената, която си задава подобни въпроси, реших да ви споделя личните ми ТОП 5 примерни закуски и кога ги приемам. Не са базирани на някакви научни изследвания, а чисто и просто на личния ми опит.

kafe i biskviti Petit BeurreЗакуска №1

Дълго кафе с обикновени бисквити, любими са ми Житен дар Petit Beurre. Тази закуска е лека и подходяща най-вече за почивните дни. От една страна, докато стана от леглото, измия се и се приготвя, вече са минало поне 30 мин. От друга страна, е голямо удоволствие да се настаня удобно на дивана и да се насладя на храната и напитката, докато гледам любимото си сутрешно предаване. Аз съм от хората, които не издържат без кафе в рамките на деня, а бисквитите идеално се комбинират с неговия вкус. Освен това съдържат ценни съставки, от които се нуждае всеки човек.

Закуска №2

fruit healthy breakfast 2016Плод с мед. Установила съм, че плодове мога да ям непосредствено след като съм станала от леглото и това по никакъв начин не затормозява организма ми. Напротив, карат ме да се чувствам здрава и жизнена, защото ме хидратират и са ценен източник на енергия. През зимата най-често си взимам портокали, грейпфрути и кивита, през пролетта – ягоди и череши, лятото – праскови и така каквото има според сезона. Ако въпреки плода усетя глад, допълвам с 1-2 лъжички мед, а може и сусамов тахан.

20130309-BlogMuesli-1191-576x533Закуска №3

Кисело мляко с овесени ядки, мед и канела. Това е много засищаща комбинация, която ме държи сита поне 4-5 часа. Оставям обаче мюслите да престоят в млякото поне 15-20 мин, за да станат по-мекички. Медът и канелата придават допълнителен вкус, който много ми допада, но е много вкусно и със сладко от горски плодове или друго любимо. Тази закуска обаче е малко по-тежка от предните две, затова за нея изчаквам поне 1 час, след като съм се събудила от сън.

Закуска №4

Easy-Greek-Tomato-Salad-2Салата. Може да прозвучи странно, но, да, закусвала съм със салата. Особено добре ми се отразяват доматите и краставиците, защото са много хидратиращи. Това е добре за тялото, защото нощем то често се обезводнява. Комбинирам зеленчуците с плочка сирене, салатен микс от семена и чаша айран, след което се чувствам страхотно. За тази закуска мисля, че 30 мин. след сън са напълно достатъчни.

fruit-smoothies_300Закуска №5

Смути или фреш. Много често сутрин съм си правила и суми в блендера. Обикновено използвам банан с още 1 плод, като много добре се получава с портокал или ягоди. Добавям няколко бадема, 2-3 какаови зърна, лъжица мед и накрая изпивам на екс. Става по-хранително от плодовете, но ви ако го правите сутрин преди работа, предвидете си няколко минути за миене на съдовете. Ситуацията с фрешовете е идентична, но при тях не се добавят ядки. Ако имате подходяща чаша може да си вземете напитка за из път и да я пиете малко по малко.

Това са моите 5 любими закуски. А кои са вашите?

Leave a Reply