Новинки от Мила

Има ли хляб за моделите през 2013 г?

Кризата сериозно засегна всички сектори от обществения живот. Дори в рекламния и модния бизнес нещата са позагрубели. Със затварянето на една от най-големите модни агенции “Джей Моделс” положението още от 2007 -ма насам не е никак розово.

Някои от вас сигурно ще се запитат защо споменавам този бизнес. Ами може би защото напоследък се наслушах и нагледат на най-различни спекулации, произлизащо от вмятането на думата “моделът и моделката” пред името на поредната топинг принцеса. Със сигурност процент от вас си мислят също,че моделите са много облагодетелствани със скъпи дрехи, участие в бляскави събития, изяви в медиите, клипове на наши певци и други. Ще трябва да ви кажа, че страдате от сериозна заблуда. Всъщност модната професия съвсем не е това, което повечето хора си мислят, че е . От мои приятели, които се опитаха да се занимават професионално като в тази сфера научих много и то неща, които ни най-малко не очаквах. За жалост моделите, които наистина се занимават с дефилета, снимки за реклами и постери, участия в конкурси, дори позиране за прически получават твърде малки хонорари за сметка на много работа и сгъстена заетост.  Разказва ли са ми, че понякога по време на събития дори не оставало време за отиване до тоалетната.

modaИзискванията към моделите също се много завишени, тъй като наистина големите фирми, които избират лица за техните кампании търсят професионалисти и не толерират фриволно поведение или непрофесионално отношение към работата. Не всеки притежава данните за това, а те не се изчерпват само до ръст, тегло и приятен външен вид. Заради все по-голямата конкуренция сериозните рекламни мениджъри търсят харизматични и по-интересни като визия личности, а не повтарящата се масова хубост. Всяка втора българка е красива, но не всяка притежава онази магическа искра, което ще направи лицето й разпознаваемо.

Търсенето на мъж модел е още по-трудно. Там се залага на очарованието и присъствието. Затова до момента съвсем малко са известните мъжки лица. Броят се на пръсти и почти всички ги познаваме от рекламите на “Парушев”, “Денил” , “M’suit“ и още две – три по-големи модни къщи. Това несъмнено са Диан Христов, Крис и Мариан Кюрпанов.

След всичко изброено дотук сами можете да си отговорите на въпроса – има ли наистина хляб в модния бизнес и колко от момичета “моделки” могат да пробият и да заложат на, макар и временно, професионално развитие.

Leave a Reply