Новинки от Мила

Как да поддържаме жизнения си тонус и през зимата

Едно от най-неприятни последствия, които не харесвам на зимата, е, че те приковава да си седиш вкъщи. Оставям на страна студа, леда и трудното палене на колата. Тях всички си ги знаем и колкото и да не ги харесваме, сме ги приели като неизбежност.

Лично мен обаче ме влудява застоят, който носят Малък и Голям Сечко със себе си. Ежедневието ни минава от часове прекарани ту на работното място, ту у дома. Ето защо си изработих схема, чрез която поне до известна степен да поддържам жизнения си тонус дори през зимните месеци.bebetto-DSC07437

  1. Въпреки че е зима и тялото ни не изразходва толкова вода както през лятото, стремя се да приемам достатъчно течности под формата на вода, чай, сокове, айран и компот. На теория знам, че главоболието често е следствие от дихидратация на мозъка, затова дори да не изпитвам жажда в момента, винаги държа чаша с вода на една ръка разстояние. Отпивам между другото, докато си мисля разни неща или както в случая – докато пиша в блога си.
  2. Храня се по-леко и без да прекалявам – забелязала съм, че ако хапна малко повече и веднага ми се приспива. Затова консумирам по-леки храни и като изключим празниците, гледам да не прекалявам. Залагам на плодове и ядки сутрин, салата на обяд и някаква супа или месно ястие вечер. Следобед, ако хапна сандвич с пълнозърнест хляб, ми се отразява перфектно.
  3. Не пренебрегвам физическата дейност – да, факт е, че през лятото спортувам значително по-често. Дори съм излизала на няколко пъти да тичам в парка. През зимата обаче си правя упражнения у дома. Или импровизирам на момента, или гледам клипчета от youtube и правя „групова“ тренировка с дамите от екрана.
  4. Вървя пеша – малко е ненормално, знам. Тези дни покрай големите студове и ледове преустанових вървенето, но по принцип дори и през зимата гледам да вървя поне по 30 мин. пеша на ден. Някъде бях чела, че е полезно да вървиш средно от 30 до 50 км седмично. Не знам дали при мен се получават толкова, но е факт, че вървенето ме ободрява и ме кара да се чувствам добре.

Зимните спортове като ски и сноуборд не са ми много по вкуса, пък и нямам никаква подходяща екипировка за тях. Предпочитам да си спестя паричките от зимни почивки и да ги инвестирам в пътувания през лятото. А вие имате ли свои стратегии за поддържане на жизнения си тонус през студените зимни дни?

Leave a Reply