Новинки от Мила

Лично мнение за БДЖ

Железницата, влака, БДЖ… имената са много, но всички се сещаме за едно и също нещо, когато ги чуем. Ту-туф, ту-туф… влакът пристига и спирачките му ехтят в ушите ни няколко минути, след като сме се качили вече в него. Познато усещане, нали? А осъзнавате ли след това, че всъщност пътувате нетипично дълго време от точка до точка, докато разстоянията в България всъщност далеч не са толкова дълги и все някак бихме могли да ги минаваме за по-кратък период.

trainОнзи ден например ми се наложи да пътувам от Благоевград към София. Разстоянието между двата града е има-няма 100 км. С кола се минава за час, до час и половина в зависимост от скоростта, с която се движете. Прегледах разписанието на БДЖ, за да си избера удобен влак, понеже пътувах сама и реших да спестя известна сума пътни разходи. Очаквах с влак да пътувам по-дълго, отколкото обикновено, но определено не очаквах да видя разписание, в което времетраенето на пътуването да варира от 2 ч. и 6 мин. до 2 ч. и 58 мин. С колко се движи този влак? Най-много с 50 км/ч ли? Само на мен ли ми се струва прекалено бавно? Та в Германия има влакове, чиято нормална скорост е 400 км/ч. Да не говорим, че за Европа средната скорост на междуградските железници едва ли е под 200 км/ч. Това само ме кара да си мисля, че родното БДЖ има нужда от сериозна реформа. Релсите се нуждаят от подмяна, самите вагони няма да е зле да минат през профилактичен основен преглед, както и локомотивите.

Знам, че на пръв поглед влаковете са замиращ бранш, но те са най-евтиният начин за превоз на този етапи и ще е грехота, ако го оставим да се развива на произвола на съдбата. Според мен има бъдеще в развитието на качествена железопътна мрежа. Не знам… може би е по-добре БДЖ да бъде откупена от частен инвеститор, който да вложи средства за обновяване. Дори цените на билетите да се покачат, като краен резултат ще се подобри и качеството на превоза, а то определено не е на достатъчно високо ниво в момента.

Leave a Reply