Новинки от Мила

Престъпно сребролюбие

srebroМного пъти съм писала за хранителните разстройства, които по същество са си заболявания на психиката – анорексия, булимия и особено модерното напоследък, орторексия. За тези, които не са чували за последното, това е вманиачаване по здравословното хранене в степен, че хранителни продукти, които са напълно необходими за нормалното функциониране на организма ни, се изключват напълно от менюто, защото някой някъде, в поредната книга, която книжният пазар ежедневно бълва по темата, е написал, че не са диетични или направо вредни. Говорила съм и за това, че тези отклонения, често с фатални последици, по правило се отключват от непремерена реплика от близки или по-далечни хора, от злостен коментар по отношение на външния ни вид. А още по-често от статии, рекламиращи чудодейни продукти, с които за трийсетина дни от закръгленото момиче, което си, ставаш стройна и грацилна фиданка.

Връщам се пак към темата, защото оня ден попаднах на поредното престъпно нехайно за последиците, които може да предизвика, послание. Материал, придружен за достоверност със снимки, за това, как момиче за няма и година от осемдесеткилограмова дебеланка станало шампион за фитнес тяло или нещо подобно. Не твърдя, че информацията е измислена – възможно е и да е вярна. Само че я слагам в графата на тези, които задължително трябва да вървят с предупреждението: не правете това сами вкъщи. Истината е, че за такъв кратък период подобни резултати могат да се постигна само по един-единствен начин – с изтощителни тренировки и изключително строга диета, да не кажа почти глад. И двете неща са доста опасни за здравето, когато процесът не протича под наблюдението на специалист, а даже и тогава си мисля, че е стресово за организма.

Така че, момичета, не се подлъгвайте по такива материали, които само за да продадат нещо, обещават чудеса. Обикновено за тия чудеса се плаща със здравето. Да, идва лято. Налага се да се вталим. Но нека да е умно и внимателно!

 

Leave a Reply