Новинки от Мила

Чисти ли са бг плажовете?

Здравейте! Става време за почивки и както всяка година, така и тази ми прави впечатление, че се започна вече със статиите в онлайн вестници на тема чистотата на българските плажове. Мисля, че това взема да става нещо като мръсна българска традиция, тъй като през останалото време никой не се сеща какво може да се направи за плажната ни ивица. Зимата, тъй като не е сезон, никой не споменава, че морето почти отнася пясъка. Пролетта е времето на спекулациите, а лятото се търсят  заболели от стомашни инфекции и всякакви други неприятни неща. Есента, точно когато трябва да се говори за състоянието на плажовете след сезона и да се отстраняват боклуците, за да не ги отнесе морето, никой вече нищо не казва, не следи какво се случва… медийна пустота. Защо? Защото вече не било актуално, ми каза една позната, която работи като репортер.

plajoveАктуално ли? Откога здравето на хората, защитата на околната среда не е актуална тема?! Или само някакви зелени дружества като издигнат глас ги отразяват за ден-два и после всичко отново заглъхва. И така докато дойде време за следващия сезон и пак вестниците загърмят. Обикновените хора остават с впечатлението, че нищо не се прави по поддръжката на плажовете, че те са приносители на инфекции. Така се всява паника, гоним си българските туристи от морето, гоним и чужденците. Едно нещо, на което можем да разчитаме – туризма, и ето, че и него медиите се опитват да съсипят.

В офиса работи една колежка, която често ходи при роднини от Бургас. Плажува си там и казва, че с очите си е виждала пясъка да се пресява, да работят следобед и сутрин жени от местната чистота и да събират боклука. Аз лично съм ходила на уникални места в началото на Поморие, където пясъкът е изключително чист, дори бъркалка от кафе не ще намериш, а водата прилича на кристално огледало. Пак ще летувам там без да се притеснявам, защото съм сигурна, че макар медиите да не го отразяват се взимат необходимите мерки.

Leave a Reply