Новинки от Мила

Изпитана рецепта за Шарен кекс

Днес ще ви издам една много вкусна и многократно изпробвана рецепта за домашен кекс. Приготвя се изключително лесно и бързо, а кексът става много вкусен и пухкав.

Vanilla-and-cocoa-sponge-cake2Нужни са ви следните съставки:

5  яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. брашно

олио

какао

 

Кексът се приготвя по следния начин. В по-дълбока купа разбъркайте с миксер яйцата между 1 и 2 минути. Без да спирате миксера бавно добавете захарта и продължете да бъркате така още 10 минути, докато тя не се разтвори напълно. Аз закачам миксера на ръба на купата и го оставям да работи без да го държа, само от време на време го завъртам в по-голяма окръжност. Междувременно взимам формата за печене и я омазнявам хубаво с олио. Когато тестото се е разбъркало, изсипвам и при него около 20-30 мл. олио. Оставям миксера да върти още 1-2 минути. Не го изключвайте, когато прибавяте съставките. Важно е да работи през цялото време.

Накрая тестото трябва да е станало на малки мехурчета, които понякога се надуват и пукат леко. Към него прибавете брашното и бъркайте с лъжица, но само в една посока – същата, в която се е въртял и миксерът. Това е важно за надуването на тестото!

Изсипете 2/3 от тестото във формата за печене. При остатъка сипете 1.с.л. какао и бъркайте, но не цялото тесто, а само в единия край. Когато какаото се разтвори, изсипете и последна 1/3 от тестото във формата. Трябва да стане шарено и красиво.

Кексът се пече в предварително загрята фурна на най-долната решетка и само отдолу. Нагласете градусите на 180. Кексът постепенно ще започне да се надува и когато хване коричка в краищата на формата, превключете фурната на печене отгоре и отдолу. Тази проста техника помага на тестото да се надуе и да НЕ спадне, когато го извадите.

Преди да извадите сладкиша от формата, го оставете малко да изстине. Така ще се отдели по-лесно от формата. Накрая го поръсете с пудра захар за по-красив външен вид и по-сладък вкус. Идеално си подхожда с кафе, мед и плодове. Бон апети!

Leave a Reply