Новинки от Мила

Ядките – кога и защо

Предполагам сте чували, че ядките са полезни за вашето здраве и са задължителен елемент от здравословния начин на живот. Така е, не мога да го отрека, но е хубаво да знаете някои важни за тях неща, преди да започнете да си ги похапвате редовно.

Mixed NutsПърво, полезни са само суровите ядки, защото топлинната обработка отнема полезните свойства на ненаситените мастни киселини. Тези киселини са отговорни за нормалното протичане на много процеси в телата ти, така че не е желателно да се лишаваме от тях. Освен това суровите и необработени ядки съдържат повече витамини и минерали, които подсилват паметта, указват благоприятно влияние върху нервната ни система и храносмилането.

Второ, въпреки че суровите ядки са полезни, не бива да прекаляваме с тях. Нормалната доза на едно хранене, която е препоръчително да приемаме, е около 30 гр. Въпреки малкото количество обаче, пак успяваме да си набавим достатъчно хранителни вещества за организма си. Да не забравяме и че в 100 гр. ядки има около 600 калории, а дневният препоръчителен пример за човек е около 2000. За жените мисля, че е дори още по-малък.

Трето, внимавайте кога ядете ядките. По правило те са по-трудни за разграждане от други храни, защото в основата на състава им са мазнините. Затова е хубаво да  похапваме ядки до 2 часа преди и след хапване. Ако ги приемаме едновременно с друга храна, рискуваме да забавим процеса на усвояване на храната. Най-полезно е консумирането на шепа сурови ядки следобед между обяда и вечерята ни, както и два часа преди интензивна тренировка, за да си набавим качествена енергия.

За някои сурови ядки между другото се счита препоръчително дори да се накисват за няколко часа, защото по този начин се хидратират (следователно засищат по-бързо) и освобождават повече от полезните си свойства, като същевременно се освобождават от по-нездравословните такива. Да си призная обаче, аз не съм пробвала да накисвам сурови ядки във вода до сега.

Leave a Reply